Koulutus

koirat4

Cane corso on työkoirarotu ja sen kouluttaminen on helppoa, kun motivointi on kohdallaan. Se rakastaa tuohuamista perheensä kanssa ja soveltuu hyvin erilaisiin harrastusmuotoihin. Se oppii nopeasti, mutta ei kestä loputtomia toistoja jo osaamastaan asiasta. Sen kouluttaminen, kuten sen kanssa eläminenkin, vaatii omistajalta mielikuvitusta. Siltä löytyy miellyttämisenhalua, mutta loppujen lopuksi corso tekee asioita vain, jos se itse hyötyy siitä ja jos ne pyydetyt asiat ovat sen mielestä kivoja. Pakottamalla sitä on turha kouluttaa.

Corso ajattelee itsenäisesti ja pitää erilaisista ongelmanratkaisutehtävistä. Kun corso todella haluaa jotain, se menee päämäärään päästäkseen vaikka läpi harmaan kiven, jos ei älyllä niin voimalla. Itsenäisestä työskentelystä on myös haittaa silloin, kun pitäisi malttaa kuunnella ohjeita. Kontaktiharjoituksista onkin corson kanssa suuri apu.

Corso on mestari käyttämään nenäänsä. Se soveltuu hyvin sellaisiin harrastuslajeihin, joissa tästä on hyötyä, kuten henkilöetsintä tai jäljestys. Joillekin on luontaisempaa ilmavainun käyttö, toiset ottavat hajun maasta, mutta molemmat etsintämuodot voi corsolle opettaa. Henkilöetsintä ja raunioharrastus ovat hyviä corsolle jo pentuna, niissä se oppii pitämään erilaisista ihmisistä.

Koulutuksessakin on hyvä muistaa, että corso on hitaasti kehittyvä rotu. Sen keskittymiskyky paranee iän myötä, mutta nuoren koiran kanssa kannattaa panostaa innostavaan ja lyhyeen koulutustuokioon. Aikuisena siltä löytyy kestävyyttä, ja kun koulutus on nuorena oikein tehty, aikuisen koiran työskentelyä on ilo katsoa. Corso on suuri ja vahvaluonteinen koira ja sen takia perustottelevaisuuden on oltava kunnossa. Arkipäivässä tärkeimpiä ovat ehdoton ei-käsky, luoksetulo ja paikalla pysyminen. Niillä pystyy välttämään monia ikäviä tilanteita. Corso on nopea oppimaan, myös pahassa, ja asiat kannattaa heti alusta opettaa oikein. Virheellisesti opittuja toimintoja on työlästä korjata myöhemmin. Corso on luonteeltaan mukavuudenhaluinen ja alkaa helposti ennakoimaan ohjaajan toiveita päästäkseen nopeammin päämääräänsä. Vaihteleva koulutus on muistettava myös aikuisen koiran kanssa.

Vaikka corson kanssa on hauskaa käydä koulutuksissa ja opettaa sille uusia asioita, yhtä mukavaa sen mielestä on touhuta yhdessä laumansa kanssa arkipäivän asioita. Se osallistuu mielellään kaikkeen mitä tehdään, oli se sitten maalausta, puiden pilkkomista tai kaappien siivousta, syömisestä tietysti puhumattakaan. Voimiaan se käyttää mielellään, siitä voikin saada hyvän vesurin tai raivaussahan puutöihin avuksi.

Cane Corso -koirien yhdistys